01/09/2013 - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ELECTRONICA- ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣΗ Λένα Πλάτωνος θεωρείται πρωτοπόρος της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής με το δίσκο "Σαμποτάζ" του 1981 να αποτελεί την αρχή του εγχειρήματος. Τα δεδομένα εκείνης της εποχής τα έχουμε αναλύσει στο γενικό κείμενο του αφιερώματος. Εν συντομία η πολιτική κατάσταση έχει αποκτήσει κάποια σταθερότητα, η αλλαγή επικρατεί παντού και φυσικά χρειάζεται το επόμενο βήμα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας. Αν και δεν το περίμενε κανείς, το "Σαμποτάζ" πήγε την όλη φάση ένα βήμα πιο πέρα. Το ηλεκτρονικό ηχοτοπίο, άλλοτε σε ρόλο φόντου και άλλοτε ως πρωταγωνιστής, και οι απαγγελλόμενοι καθαρά στίχοι -σε αντίστοιχους ρόλους- σε συνδυασμό με τα απόκοσμα για τα ελληνικά δεδομένα φωνητικά του Γιάννη Παλαμίδα και τις ατμόσφαιρες της Σαβίνας Γιαννάτου έσκασε σαν βόμβα. Το κατάλαβαν όλοι; Δεν νομίζω, αλλά συνήθως έτσι γίνεται με τα ρηξικέλευθα πράγματα στην Ελλάδα.

Βοήθησε όμως και η εποχή, με την στροφή στη ... βαριά κουλτούρα μετά από πολλά χρόνια που κάποιοι ηγέτες νόμισαν πως όλη η Ελλάδα είναι σαν το χωριό τους ... Τα στέκια των Εξαρχείων, η Αθήνα ως πόλη, το Βερολίνο όπου η Πλάτωνος πέρασε αρκετό καιρό σπουδάζοντας μουσική αλλά και δουλεύοντας, όλα φαίνονται στο Σαμποτάζ, που είναι ένας ερωτικός δίσκος! Ναι, ακούστε τον καλά και θα το καταλάβετε! Οι συνθήκες ακόμα και στον έρωτα άλλαξαν στην Ελλάδα, πήγαμε σε άλλο επίπεδο ρομαντισμού, ήρθε το τέλος της αθωότητας των 70'ς ... και η αρχή μιας διαφορετικής αθωότητας των 80'ς.

Απλά εδώ βλέπουμε να αλλάζει ο ρομαντισμός όπως συμβαίνει σε κάθε δεκαετία. Υπάρχει μια ειρωνεία για τα απλά πάρτι του 70 και μπαίνουμε σε μια φάση των bars,των φιλοσοφικών συζητήσεων . Όλα αυτά αποδίδονται με ένα τρόπο διαφορετικό, ψυχρό αλλά συνάμα άμεσο και ειλικρινή. Οι επόμενες δουλειές της Πλάτωνος συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο και μάλιστα κάποιες είναι πιο ηλεκτρονικές. Συνεργασίες και διασκευές άλλων σε δικές της δουλειές, που θα βρείτε στις παραπομπές του βιογραφικού της εδώ.

Απλά, προσωπικά, θέλω να πω ότι στην πορεία του χρόνου η Λένα Πλάτωνος παρουσίασε αριστουργήματα, πάντα με καινούργιες απόψεις πάνω στην τεχνολογία. Την είδα live πριν από δύο χρόνια και πραγματικά μου άρεσε πολύ η όλη καλλιτεχνική άποψη. Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε πολύ ευγενικά και απολαύσετε το έργο της.

U-Nick

 επιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3