08/09/2013 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙS.o.ft: Πώς ξεκίνησε ο δικός σας πειραματισμός με την ηλεκτρονική μουσική και μάλιστα σε μία εποχή που μεσουρανούσε το rock; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να στραφείτε σε αυτό το είδος μουσικής;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Οι λόγοι ήταν δύο. Ο ένας λόγος ήταν ότι μας άρεσε γενικά ό,τι γινόταν στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και ο δεύτερος λόγος ήταν ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο πρωτότυπο από τους άλλους και η ηλεκτρονική μουσική ήταν το κατάλληλο εργαλείο για να εκφράσουμε αυτό που θέλαμε.

S.o.ft: Από τεχνικής άποψης ήταν δύσκολο την εποχή που ξεκινήσατε να βρείτε τα όργανα ή τα μηχανήματα που θέλατε για να παίξετε αυτό το είδος μουσικής;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Πολύ δύσκολο, γιατί βέβαια synthesizers υπήρχαν, αλλά το πρόβλημα ήταν ο προγραμματισμός. Το 1985 που ξεκινήσαμε δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές που να υποστηρίζουν μουσικά προγράμματα, ένας Amiga υπήρχε μόνο και αυτός ήταν σε πρωτόγονη μορφή. Έτσι αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια εξειδικευμένα sequencers και κάναμε εκεί τον προγραμματισμό.

S.o.ft: Ποιες ήταν οι επιρροές σας;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Ως group ακούγαμε τα πάντα. Δεν είχαμε ποτέ κολλήματα στο θέμα μουσική, αλλά μπορεί να ακούγαμε ότι πιο σύγχρονο υπήρχε όπως π.χ. Ξενάκη, Χρήστου, αλλά και μουσική από τα 60’s 70’s. Άλλωστε, έτσι βγήκε και το όνομα του group, από τους συνθετητές που συνθέτουν τα πάντα στη φύση. Έτσι και η μουσική μας είναι ένα πάντρεμα διαφόρων ακουσμάτων πολλές φορές ετερόκλητων μεταξύ τους.

S.o.ft: Πιστεύω ότι με καλύψατε στο θέμα της μουσικής σας. Θα ήθελα τώρα να μου πείτε για το στίχο σας που πραγματικά είναι εξαιρετικός. Θυμίζει πιστεύω ρομαντική ποίηση χωρίς όμως τη «γλυκερή» προσέγγιση, αλλά κατορθώνοντας να ταξιδεύσει τον ακροατή με τον λυρισμό του. Πώς καταλήξατε σε τέτοιο στίχο και τον παρουσιάσατε στις δισκογραφικές, σε μία περίοδο που κυριαρχούσε το punk και το new wave και οι αντιδραστικοί στίχοι, και μάλιστα στα ελληνικά;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Πραγματικά την εποχή εκείνη ο ελληνικός στίχος ήταν ακόμα και ταμπού. Υπήρχαν πολύ λίγες μπάντες που χρησιμοποιούσαν ελληνικό στίχο. Ωστόσο, πιστεύω ότι κάποιος εκφράζεται καλύτερα στη μητρική του γλώσσα, γιατί σε αυτήν σκέφτεται, μιλάει και τη χρησιμοποιεί από παιδί. Οι δισκογραφικές εταιρείες όντως είχαν μία προτίμηση στον αγγλικό στίχο, για αυτό το λόγο υπήρχαν πολλές νέες μπάντες που προκειμένου να υπογράψουν κάποιο καλό συμβόλαιο προτιμούσαν τον αγγλικό στίχο, χωρίς βέβαια να παίξει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξή τους.

S.o.ft: Εσείς σκεφτήκατε ποτέ ότι αν η μουσική σας είχε αγγλικό στίχο θα μπορούσε άνετα να κυκλοφορήσει στο εξωτερικό;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Το σκεφτήκαμε, αλλά επειδή μπορούμε να εκφραστούμε με μεγαλύτερη ευκολία στη γλώσσα μας, αν γινόταν ένα τέτοιο βήμα θα έπρεπε να το επεξεργαστούμε διαφορετικά, θα μεταφέραμε ίσως κάποια νοήματα που θα θέλαμε στα αγγλικά και ίσως να χρησιμοποιούσαμε κάποιον που τα αγγλικά θα ήταν η μητρική του γλώσσα. Βέβαια, όλα αυτά είναι υπό σκέψη.

S.o.ft: Σίγουρα πάντως με το στίχο που έχετε, όταν ξεκινήσατε πρέπει να ήσασταν μοναδικοί. Τι γνώμη έχετε για τη διάδοση της μουσικής μέσω internet; Πώς σας φαίνεται που μπορούν πλέον όλοι να διαδώσουν τη μουσική τους με τον πιο γρήγορο τρόπο στα social media;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Μέσω του internet έγινε και η ανάδειξη της μπάντας μας. Αν δεν υπήρχε δεν θα μας ήξερε ο κόσμος. Πιστεύω ότι είναι -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- το πιο δημοκρατικό μέσο που υπάρχει. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, ευτυχώς που υπάρχει, αλλά δεν είναι και το παν. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχουν οι δισκογραφικές εταιρείες, οι managers, οι αφίσες, δηλαδή η κλασική μέθοδος προώθησης της μουσικής.

S.o.ft: Όταν ξεκινήσατε υπήρχε σκηνή στην Αθήνα; Υπήρχε πυρήνας ηλεκτρονικής μουσικής;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Υπήρχε όντως ένας κύκλος διανοούμενων στα Εξάρχεια που ασχολήθηκε με την ηλεκτρονική μουσική, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να τη στηρίξει αρκετά, ειδικά τα πιο εναλλακτικά είδη. Πάντα η πιο pop εκδοχή της ηλεκτρονικής μουσικής έβγαινε περισσότερο στο προσκήνιο. Φανταστείτε ότι οι πρώτες εμφανίσεις μας ήταν μεταξύ φίλων και όλα ήταν καλά, όμως σε κάποια εμφάνιση που κάναμε σε ένα φεστιβάλ στην Αργυρούπολη, εισπράξαμε πολύ άσχημη αντιμετώπιση από τον κόσμο. Θυμάμαι ότι μία μικρή μερίδα κόσμου φαινόταν να θέλει να μας ακούσει και όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να μας διώξουν από τη σκηνή.

S.o.ft: Υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στα live που κάνατε τότε και στα πιο σύγχρονα;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Όπως σου είπα στις τότες εμφανίσεις είχαμε εισπράξει άσχημη αντιμετώπιση, αλλά σε μετέπειτα live τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Μάλιστα, ο κόσμος τραγουδούσε μαζί μας τα περισσότερα κομμάτια μας.

S.o.ft: Σε ποια φάση βρίσκεστε σήμερα;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Σήμερα συνεχίζουμε από εκεί που αφήσαμε την επαφή μας με το κοινό. Δεν πρόκειται για αναβίωση του παλαιού μουσικού σχήματος που είχαμε, γιατί ποτέ δε σταματήσαμε να ασχολούμαστε με τη μουσική και να κάνουμε πράγματα. Απλώς δεν κάναμε εμφανίσεις. Τώρα είμαστε στη διαδικασία των μίξεων για τον τρίτο δίσκο. Σε αυτό το δίσκο, όπως και στους προηγούμενους, δεν κυνηγάμε την έγκριση του κοινού, όμως κάνουμε μία κατάθεση ψυχής από διάφορα πράγματα που μας επηρέασαν. Έτσι υπάρχουν από μπαλάντες μέχρι και κομμάτια με περισσότερες κιθάρες και δυναμικούς ρυθμούς στα synthesizers.

S.o.ft: Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στη μουσική σας;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Τόσο στη μουσική μας, όσο και στο στίχο η έμπνευση για μας έρχεται από διάφορα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου. Δηλαδή, η μοναξιά, ο φόβος του θανάτου, ο θάνατος γενικά, η αντίθεσή του με τη ζωή. Τα ντύνουμε όμως ωραία, ώστε ο κόσμος που ακούει τα κομμάτια μας να ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο, που ξεκινάει από κάποιο προβληματισμό, αλλά καταλήγει σε ένα φως και έτσι ξεφεύγουν οι ακροατές μας από την καθημερινότητά τους.

S.o.ft: Υποθέτω από τα λεγόμενά σου ότι και ο στίχος σας συνεχίζει να είναι ποιητικός όπως και πριν. Είναι πράγματι έτσι;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ:Ο στίχος μας δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, είναι πάντα καυστικός με ποιητική διάθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι διαχρονικός και τα παλιά μας κομμάτια στέκονται στιχουργικά και σήμερα, γιατί καυτηριάζει διάφορα κοινωνικά προβλήματα που έχουν και πολιτική επέκταση με έμμεσο πάντα τρόπο. Θέλουμε δηλαδή να τονίσουμε διάφορα προβλήματα χωρίς όμως να δίνουμε συνθήματα.

S.o.ft: Πως βλέπετε την καινούρια σκηνή ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Θα έλεγα ότι στο ηλεκτρονικό τραγούδι, γιατί ηλεκτρονική μουσική είναι πολλά άλλα πράγματα, υπάρχουν πολλές αξιόλογες δουλειές. Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες που ασχολούνται με κάποιο μουσικό είδος θα πρέπει να προσέχουν απλά τις μιμήσεις. Είναι καλό να εμπνέεται κανείς από διάφορα ακούσματα, αρκεί να τα εισάγει στη δική του μουσική με το δικό του τρόπο και όχι να προσπαθεί να μιμηθεί αυτό που άκουσε. Βέβαια, αυτή είναι η δική μας άποψη και δεν θέλουμε να επηρεάσουμε κανέναν. Το λέμε γιατί στα πρώτα μας βήματα βιώσαμε τη φασιστική άποψη διαφόρων ανθρώπων που θεωρούνταν ειδήμονες σε έντυπα μέσα. Σίγουρα δεν υπάρχει παρθενογένεση στη μουσική, αλλά εμείς πάντα προσπαθήσαμε να έχουμε ένα δικό μας διαφορετικό στυλ, χωρίς να έχουμε το ντιβισμό που συναντήσαμε κατά καιρούς σε άλλες μπάντες που θεωρητικά ξεχώρισαν. Αυτή λοιπόν είναι η συμβουλή μας προς τα νέα παιδιά.

S.o.ft: Πως ήταν η σκηνή τότε που ξεκινήσατε; Δηλαδή, όχι μόνο ο κόσμος που σας άκουγε, αλλά και τα μέρη που συχνάζατε, οι γύρω σας γενικά;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Εμείς τότε συχνάζαμε στα Εξάρχεια, πηγαίναμε βέβαια πολύ συχνά στη Rebound. Ήταν τρόπος ζωής για μας τα Εξάρχεια, ήταν μία διαφοροποίηση από τον υπόλοιπο κόσμο, ένα πολυσυλλεκτικό γκέτο. Υπήρχαν άνθρωποι του θεάτρου, της μουσικής, της ζωγραφικής, της ποίησης, που συγκεντρώνονταν εκεί και έλεγε ο καθένας την άποψή του. Ακούγονταν όλες οι γνώμες και γίνονταν συζητήσεις πάνω σε διάφορες μορφές τέχνης. Διαμόρφωναν κουλτούρα και γεννιόνταν πολλά πράγματα εκεί μέσα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν γνώρισα τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τη Κατερίνα Γώγου που ήταν ιδιαίτερα άτομα, βαθιά ανθρώπινοι και συναισθηματικοί. Όσον αφορά στα μαγαζιά υπήρχε μεγάλη ποικιλία, γιατί μπορούσες να ακούσεις στο καθένα διαφορετική μουσική.

S.o.ft: Θα ήθελα κλείνοντας να μου πείτε μερικά πράγματα για το νέο σας δίσκο. Πότε θα κυκλοφορήσει και από ποια εταιρεία;

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ: Δεν θα κυκλοφορήσει από κάποια εταιρεία, θα είναι ανεξάρτητη παραγωγή και θα έπρεπε ήδη να έχει κυκλοφορήσει αλλά θέλαμε να είμαστε πολύ λεπτολόγοι ηχοληπτικά. Πιστεύω όμως πως θα βγει στην κυκλοφορία μέσα στους επόμενους δύο με τρείς μήνες. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στη συνεργασία μας με κάποια εταιρεία, γιατί στο παρελθόν μας είχαν πλησιάσει για να κυκλοφορήσουν τη μουσική μας, αλλά θέλησαν να μας αλλάξουν. Μας είπαν να χρησιμοποιήσουμε πιο ανώριμη θεματολογία στο στίχο και λιγότερο μονότονα μπιτ στη μουσική μας. Φυσικά αρνηθήκαμε, γιατί ο στόχος μας πάντα ήταν να κάνουμε αυτό που εμάς μας εκφράζει.

S.o.ft: Σας ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα μας.επιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3