15/09/2013 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑS.o.ft: Θα θέλαμε για αρχή να μας πεις πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την ηλεκτρονική μουσική και όχι με κάποιο άλλο είδος;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Μεγάλωσα με τους ήχους των New Order, Depeche Mode,Yazoo, Eurythmics, Kraftwerk, τη new wave και punk μουσική σκηνή μέχρι και τη στιγμή που πρωτoάκουσα acid-house σ' ένα club στα τέλη των 90'ς. Στην εφηβεία μου φτιάχτηκαν τα θεμέλια της μουσικής μου παιδείας, με αγάπη για την ηλεκτρονική μουσική που ξεκίνησε να παίρνει μορφή και σχήμα όταν αγόρασα το πρώτο μου synthesizer to 1990. Είχε σημασία αυτή η Pop εξωστρέφεια με τις χορευτικές αναφορές της που με κέρδισε σε αυτή τη μουσική, καθώς και ο τέλειος συνδυασμός των στίχων οι οποίοι συνήθως είχαν ένα υπαρξιακό υπόβαθρο.

S.o.ft: Πως ξεκινήσατε τότε σαν Στέρεο Νόβα;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Με κάποια κομμάτια σε ερασιτεχνική μορφή τα οποία καμιά εταιρία δεν τα ήθελε, και τα οποία ολοκληρώθηκαν στο στούντιο το 1992. Με ελάχιστο και βασικό εξοπλισμό, δεν υπήρχαν τα φράγκα τότε. Προσθέσαμε ήχους στο στούντιο που ήταν μια καινούργια και δυνατή εμπειρία.

S.o.ft: Πως θα χαρακτήριζες τη μουσική σας λαμβάνοντας υπόψη τα εντελώς προσωπικά στοιχεία, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά; Εννοώ πως δεν ήταν και το πιο συνηθισμένο πράγμα ο ελληνικός στίχος σε τέτοια μουσική.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Προσωπικά τη θεωρώ Pop Electronica και ο όρος Pop εδώ με την έννοια μιας άμεσης συναισθηματικής διάθεσης για σύνδεση με τους ακροατές, μέσω της μουσικής αλλά και του τρόπου που αποδόθηκε ο στίχος.

S.o.ft:Πως βλέπεις την κατάσταση σήμερα στην ελληνική ηλεκτρονική σκηνή;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Πολύ καλύτερα από παλιότερα. Πολλά είναι τα παιδιά που έδωσαν αξιόλογες μουσικές τη δεκαετία που μας πέρασε. Έχω μαθητές οι οποίοι είναι χαρισματικοί και ουσιαστικά είναι για εμένα το νέο αίμα στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Η μόνη έλλειψη είναι η υποστήριξη από εταιρίες που μπορούν στο βάθος χρόνου να επιβιώσουν, αλλά η προοπτική του εξωτερικού αποτελεί πάντοτε το μεγάλο άνοιγμα στους νεότερους.

S.o.ft: Θεωρείς ότι το Ιντερνέτ βοήθησε την όλη κατάσταση με την εύκολη πρόσβαση που παρέχει αλλά και την παρακμή των εταιριών;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Το ιντερνέτ είναι ότι και η τεχνολογία, μια μη μετρήσιμη υπερδυνατότητα που έχει επιφέρει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα αλλά και τη βία της ατέρμονης και λανθάνουσας πολλές φορές πληροφορίας. Η παρακμή των εταιριών είναι αποτέλεσμα της δικής τους επιπόλαιας και κακής στρατηγικής σε πρώτο βαθμό και λιγότερο λόγω του ιντερνέτ νομίζω. Η "δωρεάν" παροχή της μουσικής είναι μη αναστρέψιμη, δυστυχώς.

S.o.ft: Σήμερα με τι ασχολείσαι;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Γράφω μουσική, διδάσκω μουσική τεχνολογία, ετοιμάζω ένα προσωπικό βιβλίο από το 2009 και προσπαθώ να είμαι ένας συνειδητός πολίτης με θέση και δράση.

S.o.ft: Οι μουσικές σου επιρροές σήμερα ποιες είναι;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Δεν έχω μουσικές επιρροές με την κλασική έννοια του όρου. Οι μέχρι τώρα επιρροές μου έχουν δημιουργήσει έναν μηχανισμό ο οποίος κάθε φορά παράγει μια πληροφορία όχι απαραίτητα διαφορετική, αλλά από διαφορετικό πρίσμα παρατήρησης. Οι μαύρες μουσικές,Jazz, House, Soul συνεχίζουν να με ιντριγκάρουν συναισθηματικά συνήθως με ήχους παλιότερους τους οποίους μπορώ να επεξεργάζομαι μέσα μου αλλά και με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα με εντελώς καινούργιο βλέμμα. Εν κατακλείδι οι μουσικές μου επιρροές εξαρτώνται από τον τρόπο που κάθε φορά τις αντιλαμβάνομαι και τις εξελίσσω.

S.o.ft: Πως βλέπεις την Ελλάδα του σήμερα με την κρίση, την ανάπτυξη των άκρων και γενικά την μεγάλη αλλαγή που βιώνουμε στη ζωή μας;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Η Ελλάδα του σήμερα είναι η Ελλάδα του πριν, βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της ανοχής και παγερής αδιαφορίας μας ως πολίτες, σε θέματα που οφείλαμε να έχουμε δώσει ύψιστη σημασία και να διεκδικήσουμε αξίες, αλλά είμαστε δυστυχώς και θεατές εσχάτων προδοσιών σε συνεχόμενη ροή πολλών ετών. Εύχομαι να λειτουργήσει όλη αυτή η άγρια πραγματικότητα αφυπνιστικά στους ανθρώπους και να καταρρεύσει για πάντα το σύστημα.

S.o.ft: Θεωρείς ότι η κοινωνία μας είναι έτοιμη για να αλλάξει και να πάμε σε ένα επίπεδο διαφορετικό;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Δεν έχουμε την πολυτέλεια της ετοιμότητας, δεν υπάρχει αύριο ή σε λίγο, ή βλέπουμε μωρέ. Είναι ο κατάλληλος χρόνος για δράση εδώ και τώρα ξεκινώντας από τη σχέση με τον εαυτό και την αυτοεκπαίδευσή μας θα μπορέσουμε να γίνουμε περισσότερο ανεξάρτητοι από "άχρηστες ελευθερίες" που είχε πει και ο Γιάννης Τσαρούχης σχολιάζοντας την αγάπη και την ταύτιση των ανθρώπων με οτιδήποτε υλιστικό. Η κοινωνία είναι δεν είναι έτοιμη αλλάζει, βγαίνει προς τα έξω η αλήθεια της, άσκημη και άγρια, φορτισμένη και αγανακτισμένη, παθητική και μικροαστική, ακτιβιστική και συνειδητή. Όλα αυτά μαζί είναι ένα άλλο διαφορετικό επίπεδο.

S.o.ft: Μετά από μια τέτοια πορεία γεμάτη πειραματισμό, πρωτοτυπία και εμπειρίες, ποια είναι η σημερινή καλλιτεχνική σου άποψη-πρόταση;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Να βυθιζόμαστε έστω και ελάχιστα στη Σιωπή καθημερινά.

S.o.ft: Μιχάλη, θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε ποιο είναι το επόμενο σου βήμα;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΤΑ: Μονάχα ο Θεός γνωρίζει ;-)

Ευχαριστώ

Links:

http://www.mikaeldelta.net
http://www.myspace.com/mikaeldelta
https://www.facebook.com/pages/Mikael-Delta/145927825440737
https://www.youtube.com/watch?v=Nej7sE7dIC8
http://www.dailymotion.com/video/xhimh4_mikael-delta-ft-etten-she-s-a-boy-official-music-video_music
επιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3