04/07/2011 - ΤΟ "ΞΥΠΝΗΜΑ" ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣΣτην καθημερινή ρουτίνα του εργαζόμενου της πόλης μας, μετά τον πρώτο εφιάλτη, το «ξυπνητηράκι» ακολουθεί ο δεύτερος «εφιάλτης»: το πάνε – έλα με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στους υπερσύγχρονους δρόμους της «ερωτικής» μας πόλης.

Έτσι λοιπόν, μπουχτισμένη από την πολυκοσμία και τις ατελείωτες αδικαιολόγητες και μη (π.χ. βροχερή μέρα) καθυστερήσεις των λεωφορείων, αποφάσισα να πάρω (όχι τα βουνά, αλλά…) το ποδήλατο και να αλλάξω λίγο τη ρουτίνα και τη διάθεσή μου. Πηγαινοέρχομαι λοιπόν καθημερινά στο κέντρο της πόλης με το ποδήλατο και τα οφέλη είναι πολλά: άσκηση, αυτονομία, ευελιξία, οικονομία, ευεξία.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω την εικόνα της παραλίας της Θεσσαλονίκης το πρωί: Καταρχήν υπάρχει μεγάλη «ποικιλία» στις εικόνες ανάλογα με την εποχή, το χρώμα του νερού και του ουρανού, τον αέρα, (ειδικά τον Βαρδάρη !μπρρρ) τη βροχή το χιόνι (ευτυχώς όχι πολύ συχνά), την πρωινή ανοιξιάτικη δροσιά και την καλοκαιρινή «ζεστούλα» (40 βαθμούς συν τη καυτή άσφαλτο…)

Χαρακτηριστικές φιγούρες οι ψαράδες, πολύ πολύ πρωινοί και πιστοί στο καθημερινό ραντεβού τους. Μερικές φορές μάλιστα βλέπω τα ψαράκια να σπαρταρούν κάνοντας έναν χαρακτηριστικό έντονο θόρυβο στην ησυχία του πρωινού.

Έπειτα βλέπουμε τις υπέροχες παρέες των συνταξιούχων που κάνουν την πρωινή βόλτα τους, νέους που κάνουν jogging, βρέξει – χιονίσει στην κυριολεξία, ηλικιωμένες κυρίες δυο - δυο που σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα και αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους μιλώντας έντονα, μέσα από την ψυχή τους με το υπέροχο μεσογειακό ταπεραμέντο τους.


Υπάρχουν και άλλοι ποδηλάτες που πηγαίνουν στις δουλειές τους και αθλητές που προπονούνται με τις χρωματιστές στολές τους. Οι κωπηλάτες τραβούν και αυτοί το δικό τους κουπί στην πρωινή τους εξάσκηση, παρέα με τα ηχηρά παραγγέλματα του προπονητή τους. Φυσικά δεν ξεχνώ τους αγαπημένους τετράποδους φίλους – φύλακες μας, όλων των μεγεθών που κάνουν την απαραίτητη πρωινή βόλτα τους παρέα με τα αφεντικά τους.

Πολύ όμορφη και αναζωογονητική νότα οι παρέες φοιτητών και νέων, που γυρνώντας από τα μπαράκια και τα ποτάκια τους βολτάρουν ρομαντικά ή φιλοσοφώντας, έχοντας όλο το χρόνο στη διάθεσή τους. Αγόρια με μπύρες στα χέρια και όμορφα κορίτσια με τα μίνι νυχτερινά τους φορέματα, κουρασμένα αλλά με τη γλυκιά αγωνία για τη συνέχεια της μέρας, της ζωής…

Απαραίτητο συστατικό, τα ζευγαράκια κάθε ηλικίας σφιχταγκαλιασμένα, για να νικήσουν την πρωινή δροσιά και να χαζέψουν τα χρώματα του ορίζοντα. Σιγά σιγά, έρχονται και οι πρώτες καλημέρες και οι νέες γνωριμίες. Ενίοτε εμφανίζονται και «guest stars» όπως καντίνες, περίπτερα για εκθέσεις ή διαφημίσεις κ.λ.π.

Το ποδήλατο λοιπόν, είναι μια εμπειρία - όαση στην μονότονη πόλη, ένα κουταλάκι που πασπαλίζει με λίγη ζάχαρη το πρωινό ξύπνημα και προσθέτει λίγη αισιοδοξία ότι κάτι γίνεται, κάτι αλλάζει, κάτι μπορώ να ομορφύνω, κάτι μπορώ να κάνω. Ένα μικρό λιθαράκι που μετακινείται και αλλάζει τη ρουτίνα μας. Κάτι που θέλει ο καθένας να κάνει, ο καθένας ξεχωριστός, διαφορετικός, μοναδικός. Μουσική, θέατρο, χορός, άθληση, κηπουρική, μαγειρική, εθελοντισμός, σινεμά, όπου… παντού… εκφράσου, θα βρεις και άλλους. Εγώ, εσύ, εμείς, όλοι στη ζωή μας και ο καθένας στη δική του ζωή. Η αισιοδοξία στις μέρες μας είναι δυσεύρετη και απαραίτητη.

Μa - Μa
επιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3