29/09/2013 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- MIKΡΟS.o.ft: Πως πήρατε την απόφαση να παίξετε το συγκεκριμένο στυλ μουσικής;

MIKΡO:Από πάντα είμαστε λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής, χωρίς να αποκλείουμε ποτέ τα υπόλοιπα είδη. Απλά η ηλεκτρονική μουσική σου προσφέρει μία παλέτα δίχως όρια όπου ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία σου. Μπορείς να δημιουργήσεις τα πάντα με αναφορές σε κάθε μουσικό είδος. Αυτή η ελευθερία είναι που μας αρέσει στην ηλεκτρονική μουσική.

S.o.ft: Πως ήταν οι συνθήκες όταν ξεκινήσατε, δεδομένου ότι κάνατε κάτι διαφορετικό;

MIKΡO:Οι συνθήκες στη χώρα μας όσο αφορά την ηλεκτρονική μουσική ήταν και είναι δύσκολες, δεδομένου ότι το ελληνικό κοινό έχει πιο ροκ και λαϊκές καταβολές. Η καχυποψία με την οποία βλέπει ο έλληνας μία μπάντα πέρα από τα συμβατικά έχει αρχίζει και φθίνει μόνο τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα οι συνθήκες θα ήταν καλύτερες αν ζούσαμε στην Αγγλία η στη Σουηδία, αλλά αυτό είναι που μας αρέσει, να κάνουμε κάτι που στον τόπο μας θεωρείται αντισυμβατικό. Και παρόλα αυτά υπάρχει κόσμος που στηρίζει αυτό που κάνουμε!

S.o.ft: Ποιες ήταν οι επιρροές σας εκείνη την περίοδο;

MIKΡO:Τα πάντα από το παγκόσμιο μουσικό τοπίο της περιόδου εκείνης, και ιδιαιτέρως της ηλεκτρονικής σκηνής.

S.o.ft: Γιατί αποφασίσατε να συνδυάσετε τη μουσική σας με τον ελληνικό στίχο;

MIKΡO:Ο στίχος έχει να κάνει με το που απευθύνεσαι. Ο στόχος μας τότε ήταν αποκλειστικά το ελληνικό κοινό. Τώρα που θέλουμε να απευθυνθούμε και πέρα από τα ελληνικά σύνορα γράφουμε και αγγλικό στίχο. Σημασία έχει τι λες και όχι η γλώσσα. Σαφώς είναι ευκολότερο να απευθύνεσαι σε κάποιον στη μητρική του γλώσσα, αλλά νομίζουμε πως πλέον σχεδόν όλοι μπορούν να καταλάβουν έναν αγγλικό στίχο που είναι γραμμένος από έλληνες, χωρίς πολλούς ιδιωματισμούς και δύσκολες εκφράσεις. Εμείς προτιμάμε να μην χαρακτηριζόμαστε ελληνόφωνα η αγγλόφωνη μπάντα και να γράφουμε και στις δύο γλώσσες ανάλογα με την περίπτωση.

S.o.ft: Όταν ξεκινήσατε υπήρχε μια άνθιση του ηλεκτρονικού ήχου σε παγκόσμιο επίπεδο με πρωταγωνιστές τους
dj's οι οποίοι δημιούργησαν πένα ολόκληρο κίνημα τότε. Σήμερα πως είναι τα πράγματα;

MIKΡO:Κάθε νέο πράγμα όταν εμφανίζεται γνωρίζει μία έξαρση πριν πάρει τη θέση που πρέπει να έχει. Έτσι και με την ηλεκτρονική σκηνή. Πλέον η ηλεκτρονική σκηνή έχει καταξιωθεί(έξω) και σε κάποιες περιπτώσεις να θεωρείται περισσότερο ροκ από τα συμβατικά ροκ κατεστημένα. Στις μέρες μας ζούμε το μείγμα που προέκυψε από την επιρροή της ηλεκτρονικής μουσικής όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό μπορεί να μας δώσει τη νέα μουσική επανάσταση που περιμένουμε όλοι.

S.o.ft: Από την ελληνική σκηνή ποιες ήταν οι επιρροές σας;

MIKΡO:Καμία απολύτως. Ποτέ δεν ακούγαμε ιδιαιτέρως ελληνική μουσική καλώς η κακώς. Κακώς μάλλον γιατί η ελληνική μουσική έχει πολλά να δώσει και να πει, απλά εμείς μεγαλώσαμε τη δεκαετία του 80 όπου όλο αυτό το trash του σκυλάδικου μας απομάκρυνε βίαια από οτιδήποτε ελληνικό.

S.o.ft: Τα μπαρ, τα στέκια της εποχής έπαιξαν ρόλο στη μουσική σας άποψη;

MIKΡO:Τα πάντα παίζουν ρόλο στη δημιουργία. Το που μεγάλωσες, παρέες που είχες και έχεις, τα στέκια που πας ,ο ουρανός, η θάλασσα...όλα!
Όλα σε επηρεάζουν με τον Α ή Β τρόπο, άμεσα ή έμμεσα.

S.o.ft: Σήμερα τι κάνετε; Πείτε μας λίγα λόγια για την καινούργια σας δουλειά!

MIKΡO:Ετοιμάζουμε το 8ο album μας το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβρη και μάλλον θα είναι ότι καλύτερο έχουμε κάνει έως τώρα. Μετά από αρκετούς πειραματισμούς και εξερευνήσεις το μίξερ των MIKRO έφτυσε 14 καταπληκτικά τραγούδια, άλλα με ελληνικό στίχο και άλλα με αγγλικό, άλλα πιο up-tempo και επιθετικά και άλλα πιο εσωστρεφή και εγκεφαλικά. Το σίγουρο είναι πως η κατάθεση ψυχής των MIKRO σ´αυτό το album είναι ακατέργαστη.

S.o.ft: Ακολουθείτε ξανά το γνωστό σας στυλ;

MIKΡO:Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει ¨γνωστό¨ στυλ όσο αφορά τους MIKRO. Μετά από τόσα albums,singles,διασκευές,remixes και μουσικές που κινούνται από electro,ποπ και ροκ έως break beat,lounge,easy listening,big beat,techno,house,trip hop,hip hop και drum n bass,το μόνο που μπορείς να πεις για το στυλ των MIKRO είναι πως είναι πολυμορφικό και πολύχρωμο.

S.o.ft: Πως βλέπετε τα πράγματα σήμερα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας; Υπάρχει χώρος ακόμα για τέτοιες αξιόλογες δουλειές;

MIKΡO:Πάντα και παντού υπάρχει χώρος για αξιόλογες δημιουργίες. Το αν θα αναγνωριστούν και τύχουν επιτυχίας είναι άλλη ιστορία, η οποία δεν έχει και πολύ σημασία κατά την άποψή μας. Το καλό ζει μέσα στο χρόνο ακόμα κι αν περάσει απαρατήρητο. Το σημαντικό είναι να κάνεις αυτό που σε εκφράζει και σε αφήνει στο τέλος της δημιουργίας ένα αίσθημα ικανοποίησης και συνέπειας στον εαυτό σου και αυτά που αγαπάς και πιστεύεις. Αυτό είναι η δημιουργία.
Η αναγνώριση και η επιτυχία είναι καλοδεχούμενα αλλά όχι τα ζητούμενα. Ειδικά στη χώρα μας με αυτό που συμβαίνει στα
media και την κρίση αξιών που ζούμε τα πράματα είναι πολύ δύσκολα όσο αφόρα την επιτυχία τέτοιων προσπαθειών που είναι μακριά από το τηλεοπτικό πανηγύρι των σκουπιδιών.

S.o.ft:
Ποιο είναι το επόμενο σας βήμα;

MIKΡO:Η φωνή μας στα αυτιά σας. Μετά τη δημιουργία έρχεται η παρουσίαση αυτής, μέσα από τα μάτια των MIKRO,με τις συναυλίες μας, με τα CD,τα mp3, τα downloads(νόμιμα και πειρατικά;),τα videos μας στο Internet,το soundcloud και όπου αλλού μπορούμε να εκθέσουμε το έργο μας και τους εαυτούς μας με τον τρόπο που θέλουμε εμείς και με την αξιοπρέπεια μας άθικτη!
Να είστε καλά όλοι.
...και ίσως τα πούμε κι από κοντά σε κάποιο
live.

επιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3