27/07/2014 - Τα παιδιά της Νιόβης, Τάσος ΑθανασιάδηςΤελευταία εβδομάδα προτού κάνουμε και εμείς το απαραίτητο σταμάτημα για χαλάρωση, ενδοσκόπηση και ανασύνταξη δυνάμεων. Για αυτό θα πούμε καλές διακοπές με ένα ανάγνωσμα που μπορεί να σας συντροφεύσει μέχρι να ξαναβρεθούμε. Μιλάμε για το τετράτομο ιστορικό μυθιστόρημα "Τα παιδιά της Νιόβης". Έργο από αυτά που καλό θα ήταν να διαβάσουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας για να κατανοήσουμε αρκετά το λαό μας.

Βρισκόμαστε λοιπόν στη Μ. Ασία και συγκεκριμένα στο Σαλιχλί και παρακολουθούμε τη ζωή πριν την έλευση του Ελληνικού Στρατού. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η οικογένεια του Μιχαλάκη Αναστασιάδη ή Σαρρή, δημογέροντα και τραπεζίτη του Σαλιχλίου, που θα ερωτευθεί παράφορα την Ταρσή, μια έφηβη που αρνείται να παντρευτεί τον γιο του πλούσιου Τούρκου επιχειρηματία, στη δούλεψη του οποίου βρίσκεται. Παράλληλα παρακολουθούμε τις εφόδους της τουρκικής χωροφυλακής και τον τρόμο που προκαλούν στους Ρωμιούς, τη στενή σχέση Τούρκων και Ελλήνων, τις κρυφές ελπίδες για καλύτερες μέρες.

Στη συνέχεια του έργου περιγράφεται η ευχάριστη (αρχικά) ζωή κατά την ελληνική κατοχή για να φτάσουμε έως και την Καταστροφή της Σμύρνης. Με την παρουσία του ελληνικού στρατού τα όνειρα των Ελλήνων για ελευθερία μοιάζουν να γίνονται πραγματικότητα. Έπονται όμως οι λάθος χειρισμοί -ιδιαίτερα μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου-, που οδηγούν στην κατάρρευση του μετώπου και τις καταστροφικές συνέπειες για τους Μικρασιάτες. Τους Μικρασιάτες θα ακολουθήσουμε και στο δρόμο της προσφυγιάς ζώντας τις προσπάθειές τους αρχικά να σωθούν και έπειτα να ορθοποδήσουν στη νέα πατρίδα.

Αυτή είναι σύντομα η ιστορία και ένα τμήμα της Ιστορίας μας. Δοσμένη μέσα από τις ζωές, τις ανησυχίες, τις προσπάθειες, τα ανθρώπινα λάθη και πάθη τόσο απλών, καθημερινών ανθρώπων όσο και ιστορικών προσωπικοτήτων.

Κάλο υπόλοιπο καλοκαίρι, όπου και αν είστε, ότι και αν κάνετε.

BAΣΩεπιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3