11/10/2015 - ΕΙΡΗΝΗ -ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣΑφορμώμενη από τα γεγονότα των τελευταίων -κυρίως- μηνών και από συζητήσεις με φίλους, γνωστούς και αγνώστους μου προκύπτει συχνά ως ερώτημα ποια η στάση και η ευθύνη μας απέναντι σε αυτά. Είναι όλα θέμα πολιτικών αποφάσεων και βουλήσεων, συγκυριών και κατάλληλων στιγμών ή τελικά "όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν". Σαφή και ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορώ να δώσω... μια πρώτη προσέγγιση παρέχει η "Eιρήνη" του Αριστοφάνη, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος...

Ο αμπελουργός Τρυγαίος απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει ν' ανέβει στον ουρανό καβάλα σ' ένα σκαθάρι, που ο ίδιος είχε αναθρέψει για να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Πρώτος προορισμός του ο Όλυμπος για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Φτάνοντας πληροφορείται από τον Ερμή ότι οι θεοί έχουν αποτραβηχτεί στο πιο ψηλό σημείο του, αγανακτισμένοι από τις διαρκείς εχθροπραξίες. Έχει μείνει ο Πόλεμος, ο οποίος έκλεισε την Ειρήνη σε μια σπηλιά και ετοιμάζεται να βάλει όλες τις πόλεις σε ένα γουδί για να τις καταστρέψει.

Οι άντρες έχουν παρατήσει σπίτια, οικογένειες, δουλειές και μάχονται χωρίς σταματημό. Η γη είναι εγκαταλελειμμένη, τα χωράφια, τα κτήματα, τα αμπέλια, τα περιβόλια, όλα χέρσωσαν και οι σοδειές καταστρέφονται. Για αυτό ο Τρυγαίος καλεί τους Έλληνες να μετακινήσουν το βράχο και να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Με την τρίτη τα καταφέρνουν.

Η Ειρήνη ξεπροβάλλει από τη σπηλιά συνοδευόμενη από δύο ωραίες κόρες, τη θεά των καρπών, την Οπώρα, και τη θεά των επίσημων τελετών και εορτών, τη Γιορτή. Όλοι καλωσορίζουν με ενθουσιασμό την Ειρήνη, που σωπαίνει και δεν μιλά καθώς είναι πικραμένη με τους ανθρώπους γιατί δεν της δίνουν αξία, την παραμελούν, δεν ενδιαφέρονται για τα αγαθά της ειρήνης παρά μόνο για τα κέρδη τους.

Τότε ο Τρυγαίος παρακαλεί την Ειρήνη να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη. Μήπως τελικά χρειαζόμαστε τον σύγχρονο "Τρυγαίο"; Να υπάρχει άραγε κάποιος "προικισμένος" ανάλογα για να αναλάβει την απαιτούμενη δράση και να εμπνεύσει και εμάς τους υπόλοιπους;

ΒΑΣΩεπιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3