18/10/2015 - Η τέχνη της αγάπης-Ε. Fromm«Εκείνος που δεν ξέρει τίποτε, δεν αγαπά τίποτε. Εκείνος που δε μπορεί να κάνει τίποτε δεν καταλαβαίνει τίποτε. Εκείνος που δεν καταλαβαίνει τίποτε είναι άχρηστος. Εκείνος όμως που καταλαβαίνει μπορεί και να αγαπά και να προσέχει και να βλέπει. Όσο πιο πολλή γνώση σ’ένα πράγμα, τόσο μεγαλύτερη αγάπη. Όσοι φαντάζονται ότι όλα τα φρούτα ωριμάζουν την ίδια εποχή με τις φράουλες, δεν ξέρουν τίποτε για τα σταφύλια». Παράκελσος

Η επιλογή του συγκεκριμένου αποφθέγματος ως εναρκτήριου σχολιασμού, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια περιληπτική απόδοση, όλου του συγγράμματος ( εκδ. Μπουκουμάνη 1987).

Ο Erich Fromm διερευνά την αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις: την γονεϊκή, την αδερφική, την ερωτική, την αγάπη για τον εαυτό μας, για τα θεία. Η προσέγγιση υλοποιείται από την οπτική της κοινωνιοψυχολογίας. Μέσα από τις σελίδες του καθίσταται αντιληπτό ότι το σημαντικό δεν είναι να αγαπηθείς αλλά να αγαπήσεις. Παράλληλα ότι η αγάπη δεν είναι μόνο συναίσθημα αλλά τέχνη. Και όπως κάθε τέχνη απαιτεί καλλιέργεια, εξάσκηση καθημερινή.

Γιατί για να δώσεις αγάπη σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, χρειάζεται να μάθεις να αγαπάς γενικά τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Να μην προσδοκάς την απολαβή, αλλά να δίνεις άνευ όρων. Αν η αγάπη εκφράζεται χωρίς ανταπόδοση, μας διαβεβαιώνει ο Fromm, θα λειτουργεί ως η μόνη απάντηση στο πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

BAΣΩεπιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3