22/05/2016 - “Celebration Day” by Led Zeppelin-DVDΘυμάμαι ότι όταν ανακοινώθηκε αυτή η συναυλία όλοι ήθελαν να βάλουν κλήρο για ένα εισιτήριο, κάποιοι έτσι απλά για τη… συμμετοχή! Δεκέμβριος του 2007 στο 02 Arena του Λονδίνου και το αερόστατο ξαναπέταξε. Ως μνημείο αυτής της μαγικής βραδιάς έμεινε το DVD το οποίο και παρουσιάζουμε!

Οι Zeppelin είναι η επιτομή της απαρχής σε όλα. Το occult κίνημα ξεκίνησε ή μάλλον οριοθετήθηκε από αυτούς, το blues βρήκε το ethnic και το rock γέννησε το metal χωρίς βέβαια να το ξέρει. Όπως ξέρουμε πάντα υπήρχε η διένεξη για αυτούς όπως και με τόσους άλλους. Beatles ή Stones; Lennon ή McCartney; Purple ή Zeppelin; Μπορώ να πω και τα δύο με λίγο περισσότερο να γέρνω προς Purple; Κάτι ανάλογο των Star Wars και Star Trek. Γιατί σε αυτό το συγκεκριμένο live οι Zeppelin δείχνουν καθαρά την κλάση τους, ποιοι είναι πραγματικά!

Η αρτιότητα του ήχου είναι το ένα γνώρισμα αλλά η απόδοση είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό γιατί και οι τέσσερις αποδίδουν τέλεια κάθε κομμάτι από το all classics setlist. Μέσα στο φουστάνι της συσκευασίας υπάρχουν μικρά σημειώματα του καθενός έτσι για το… καλό.

Αυτά που λέει ο Bonham μου αρέσουν περισσότερο. Ότι δηλαδή αυτό υπήρξε το πιο κοντά που θα μπορούσε να έχει στον πατέρα του μετά από τόσα χρόνια, γιατί σίγουρα ήταν εκεί. Σε κάτι τέτοιες παραγωγές δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι, ακόμα και σκηνοθετικά δηλαδή είναι πολύ καλό. Προσωπικά ξεχωρίζω τα πλάνα που δείχνει το πόδι του Jones να πατάει τα bass pedals και με κάνει να δακρύζω στο Kashmir…

Τώρα θα πείτε από όλο το DVD αυτό ξεχώρισα; Ε, ναι! Αυτό! Αλλά τελικά κάτι τέτοιες λεπτομέρειες δεν είναι που κάνουν τη διαφορά μέσα μας; Γιατί οκ, δεν είμαι 15 ετών πια που σημαίνει ότι κάποια τέτοια κλασικά τα έχω ακούσει πάνω από εκατομμύριο φορές. Αλλά αυτές οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Για το setlist δεν έχω να πω κάτι μιας και αποτελείται μόνο από κλασικά κομμάτια όπως και θα έπρεπε δηλαδή. Θέλω να σταθώ στο ότι εδώ οι Led Zeppelin παίζουν χωρίς να έχουν κάτι να αποδείξουν.

Δεν είναι δηλαδή η μπάντα εκείνη που έκανε τις rock υπερβολές όπως το τζάκι μέσα στο αεροπλάνο και τις στρατιές από γυναίκες που τους ακολουθούσαν παντού. Εδώ παίζουν αυτό που τους αρέσει όπως τους αρέσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλαβαίνουμε τόσο την ωριμότητα της μουσικής τους όσο και τον λόγο της. Το occult είναι δική τους υπόθεση και μπορεί η Jinx να έκανε επικλήσεις στα τέλη της δεκαετίας του 60 αλλά ήταν οι Zeppelin που γέννησαν αυτό το κίνημα μέσω κρυφών μηνυμάτων και θρύλων. Επίσης πόσο πιο occult μπορεί να πάει κάτι πέρα από το Stairway to Heaven; Σούπα;

Να μην ακούω τέτοια γιατί μόνο ως ανέκδοτα τα εκλαμβάνω! Τέλος πάντων, πολλά είπαμε για κάτι τόσο απλό και οφθαλμοφανές. Αν το βρείτε αγοράστε το γιατί ο ήχος του DVD δεν συγκρίνεται με το youtube, αλλά και επειδή πρόκειται για ωραία συσκευασία με δύο CD’s και ένα DVD. Και ευχαριστηθείτε το!

U-Nick

P.S. Εγώ πάντως τότε περίμενα τον Αύγουστο του 2008 για το live που άλλαξε για άλλη μια φορά την ζωή μου…Μόνο Maiden…επιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3