15/01/2017 - Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ- Ε. ΧουζούρηΜυθιστορηματική προσέγγιση της Θεσσαλονίκης των Εβραίων μέσα από μια δύο επιμέρους παρουσιάσεις. Ενασχόληση αφενός με το θείο Αβραάμ, τον Αβραάμ Μπεναρόγια, τον ηγέτη της σοσιαλιστικής οργάνωσης Φεντερασιόν. Αφετέρου πραγμάτευση της απομάκρυνσης των Εβραίων από την πόλη και της μεταφοράς τους στο Άουσβιτς. Κεντρικό πρόσωπο η Αλίζα, Εβραία μεταπτυχιακή φοιτήτρια που φτάνει στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να ασχοληθεί με το μεταπτυχιακό της, η θεματική του οποίου ασχολείται με τον Αβραάμ Μπεναρόγια.

Πέρα όμως από το επιστημονικό της ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη την ωθούν οι φωτογραφίες της γιαγιάς της που αποτυπώνουν το παρελθόν, την ιστορία της οικογένειάς της αλλά και άλλων εβραϊκών οικογενειών. Με την προσωπική ιστορία της γιαγιάς Λούνα μεταφερόμαστε στα 1931, γινόμαστε περιηγητές σε μια άλλη Θεσσαλονίκη, συναισθανόμαστε, βιώνουμε συγκινήσεις, ανακαλύπτουμε...

Αν και πρόκειται για μυθιστορία, η εποχή, η πόλη, η ιστορία της αποδίδονται με τρόπο σαφή και αληθινό, προσφέροντας μια ευκαιρία γνωριμίας με αυτή την πτυχή της πόλης προτού χαθεί στη λήθη.

ΒΑΣΩεπιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3