09/07/2017 - Αριθμός 11- Jonathan CoeΟ αριθμός 11 διατρέχει τις ιστορίες του βιβλίου εμφανιζόμενος ως ο αριθμός ενός λεωφορείου, μιας κατοικίας, των υπόγειων ορόφων που κτίζει μια οικογένεια... Πρόσωπο που συμμετέχει σε κάθε ιστορία η Ρέιτσελ. Στην αρχή θα βρεθεί με τον αδερφό της σε μια κατάσταση τρόμου για την ίδια που θα καθορίσει ως ένα βαθμό τα αισθήματά της απέναντί του. Η φιλία της με την Άλισον θα στιγματιστεί μέσα από όσα θα ζήσουν στο σπίτι των παππούδων της Ρέιτσελ και ένα θάνατο με πολιτικές προεκτάσεις.

Στη συνέχεια, η μητέρα της Άλισον, εργαζόμενη ως βιβλιοθηκάριος και κάποτε επιτυχημένη ερμηνεύτρια,αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης λόγω της μείωσης των αποδοχών της και αφετέρου επιθυμεί βαθιά μια ακόμη καλλιτεχνική επιτυχία. Έτσι, θα λάβει μέρος στο ριάλιτι Survivor για διάσημους, ως η ερμηνεύτρια του ενός σουξέ. Η συμμετοχή της θα αποδειχτεί η απόλυτη "κακοποίηση" τόσο από την παραγωγή όσο και από το κοινό.

Καθώς προχωρούμε συναντούμε τη Ρέιτσελ, φοιτήτρια πια στην Οξφόρδη, να δημιουργεί μια σχέση οικειότητας με την νεαρή και χήρα καθηγήτρια της Λώρα. Πληροφορούμαστε την ιστορία θανάτου του άντρα της, την κατάσταση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των παιδιών που προέρχονται από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία.

Κάπου εκεί συναντούμε μια ιδιόρρυθμη, κακομαθημένη "δημοσιογράφο" σε blog της εφημερίδας του μπαμπά της... Ένα από τα άρθρα της μιλά για την Άλισον υβριστικά και με αναφορές που θα την οδηγήσουν στη φυλακή για κάποιο αδήλωτο στην εφορία μικροποσό. Στην τελική ιστορία, η οικογένεια Γκαν προσλαμβάνει την Ρέιτσελ για τα δύο κοριτσάκια της. Η Ρέιτσελ μένει στην πτέρυγα του προσωπικού και της απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στο υπόλοιπο σπίτι χωρίς άδεια. Το σπίτι θυμίζει εργοτάξιο, γιατί η κυρία Γκαν χτίζει 11 υπόγεια, χωρίς να ξέρει τι θα κάνει το 11ο.

Εκεί θα ζήσουμε παρέα με τη Ρέιτσελ πολλά και πολυεπίπεδα. Πέρα από τον πανταχού παρόντα αριθμό 11, κοινή γραμμή σε όλες τις επιμέρους ιστορίες η έντονη αντίθεση της ζωής των εχόντων και μη εχόντων. Επίδειξη του πλούτου από τη μια, αδυναμία κάλυψης των αναγκαίων για επιβίωση από την άλλη. Και όλα αυτά στην προ Brexit Βρετανία.

ΒΑΣΩεπιστροφή...
Banner 2 Banner 3 Banner 3